Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Żninie prowadzi dystrybucję artykułów spożywczych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym - Podprogram 2021. Celem głównym w ramach Podprogramu 2021 jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących w okresie od grudnia 2021 r. do czerwca 2022 r. Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, dopuszczającej korzystanie z pomocy społecznej z powodów wskazanych w art. 7 ustawy o pomocy społecznej, których dochód na osobę nie przekracza kwoty:
- 1542,20 zł (netto) w przypadku osoby samotnie gospodarującej, - 1161,60 zł (netto) w przypadku rodziny.
Osoby, które są zainteresowane otrzymywaniem żywności z PO PŻ Podprogram 2021, proszone są o zgłaszanie się do pracowników socjalnych w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Żninie od dnia 25.11.2021 r. w celu ustalenia sytuacji dochodowej i zakwalifikowania do otrzymywania powyższej pomocy. Osoby, których nie jest znana w tutejszym Ośrodku sytuacja dochodowa, zobowiązane będą do wypełnienia oświadczenia o dochodzie rodziny (netto) za miesiąc poprzedzający miesiąc złożenia oświadczenia.
Zestaw artykułów spożywczych dla jednego odbiorcy w Podprogramie 2021 obejmuje:
1) Artykuły warzywne i owocowe - groszek z marchewką 3,20 kg,, - koncentrat pomidorowy 1,12 kg, - powidła śliwkowe 1,50 kg,
2) Artykuły skrobiowe - makaron jajeczny 4,5 kg, - kasza jęczmienna 1 kg,
3) Artykuły mleczne - mleko UHT 5 l,
4) Artykuły mięsne - szynka drobiowa 1,80 kg, - szynka wieprzowa mielona 1,20 kg, - filet z makreli w oleju 0,85 kg,
5) Cukier - cukier biały 4 kg,
Osoby najbardziej potrzebujące mogą składać skargi dotyczące sposobu realizacji dystrybucji pomocy żywnościowej w ramach Podprogramu 2021 do Dyrektora Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Żninie.
Środki towarzyszące
1. Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu: - włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych (zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa, grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji); - pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (np. pomoc w utrzymaniu higieny osobistej bezdomnym, wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
2. Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących prowadzą działania w ramach środków towarzyszących mające na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego: - warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych, - warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia, - programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności, - warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny w tym darów żywnościowych), - inne działania o charakterze indywidualnym lub zbiorowym, mające na celu włączenie społeczne osób najbardziej potrzebujących.
 Klauzula informacyjna - plik PDF rozmiar 678 kb.
 Zaświadczenie o wynagrodzeniu - plik PDF rozmiar 52 kb.
|