|

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Żninie prowadzi dystrybucję artykułów spożywczych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) - Podprogram 2016.
Celem głównym w ramach Podprogramu 2016 jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących w okresie od sierpnia 2016 r. do czerwca 2017 r. Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, dopuszczającej korzystanie z pomocy społecznej z powodów wskazanych w art. 7 ustawy o pomocy społecznej, których dochód na osobę nie przekracza kwoty: - 1268,00 zł (netto) w przypadku osoby samotnie gospodarującej, - 1028,00 zł (netto) w przypadku rodziny .
Prosimy osoby, które są zainteresowane otrzymywaniem żywności z PO PŻ Podprogram 2016 o zgłaszanie się do pracowników socjalnych w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Żninie w celu ustalenia sytuacji dochodowej i zakwalifikowania do otrzymywania powyższej pomocy. Osoby zainteresowane zobowiązane są do wypełnienia oświadczenia o dochodzie rodziny netto za miesiąc poprzedzający miesiąc złożenia oświadczenia.
Zestaw na Podprogram 2016 artykułów spożywczych dla jednego odbiorcy obejmuje:
- makaron jajeczny 5 kg, - ryż biały 5 kg, - herbatniki 2 kg, - mleko UHT 9 l, - ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, - groszek z marchewką 3,20 kg, - fasola biała 3,20 kg, - koncentrat pomidorowy 1,28 kg, - powidła śliwkowe 1,20 kg, - gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, - filet z makreli w oleju 1,36 kg, - szynka drobiowa 2,70 kg, - szynka wieprzowa 0,3 kg, - pasztet wieprzowy 0,16 kg, - cukier biały 4 kg, - olej rzepakowy 4 l.
Osoby najbardziej potrzebujące mogą składać skargi dotyczące sposobu realizacji dystrybucji pomocy żywnościowej w ramach Podprogramu 2016 do Dyrektora Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Żninie.
Środki towarzyszące
1. Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu: - włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych ( zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa, grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji) ; - pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (np. pomoc w utrzymaniu higieny osobistej bezdomnym, wsparcie psychologiczno/ terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
2. Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących prowadzą działania w ramach środków towarzyszących mające na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego: - warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych, - warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia, - programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności, - warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny w tym darów żywnościowych).
| |